Yksinkertaiset ja ymmärrettävät ohjeet villasukkien neulomiseet

Yksinkertaisesti ja helposti kaunista! 

Moni on viimevuosien aikana herännyt ajatukseen kokeilla itse villasukkien neulomista. ´Ei kai se villasukkien neulominen nyt niin hankalaa voi olla´. Monesti kuulee villasukkahankkeen kuitenkin kariutuneen yksinkertaisten villasukkaohjeiden puutteeseen tai niiden yksinkertaisimpienkin ohjeiden monimutkaisuuteen. 

LOV!T lyöttäytyi yhteen Peukaloisen kanssa ja rakensi yhdessä villasukkaohjeen, jolla et voi epäonnistua.

Onnea matkaan! 

 

NÄIN NEULOT VILLASUKAT 

Kuvat ja käytännön toteutus: Satu / Peukaloinen -blogi

Ohjeen avulla neulot n. koon 38 villasukat.

Mitä tarvitset?

  1. Villalankaa esim. Novita 7 veljestä, mallissa käytetty Schachenmayr Regia Stockholm Color, tiheys 20s ja 28 krs
  2. Sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan
  3. Parsinneulan sukkien päätelemiseen

Mallineuleet:

  • Joustinneule suljettuna neuleena :*2o,2n* tai *1o,1n* tai *3o,1n*, toista *--*
  • Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein

 

AIKALISÄ!

Tiheys? Käsiala? Sukkapuikot? Joustinneule? Sileä neule? Mallineule? Otetaanpa nopea kertaus neulontasanastoon. Mikäli sanasto on jo tuttua, voit siirtyä suoraan kohtaan 1.

Oletamme, että hakeuduttuasi tämän ohjeen pariin, olet jo tietoinen siitä, mitkä ovat sukkapuikot, mutta kerrataan nyt sekin varuiksi. Sukkapuikot on ne noin 20 cm mittaiset suorat puikot, joiden päissä ei ole esteitä tai koukkuja ja jotka myydään 5 kappaleen pakkauksissa.

Tiheydellä tarkoitetaan neulostöissä silmukoita ja kerroksia, joka tarvitaan 10 cm x 10 cm kokoisen alueen neulomiseen. Tässä työssä käytetyllä langalla 10 x 10 kokoisen neliön tekemiseen on tarvittu 20 silmukkaa ja niistä on neulottu yhteensä 28 kerrosta. Voit kokeilla omaa neulonta käsialaasi välineet hankittuasi neulomalla mallineuletta. Luo puikolle 20 silmukkaa ja ala neuloa. Kuinka monta kerrosta olet neulonut, kun mallikappaleesi on 10 cm x 10 cm? Mikäli neuloit yli 28 kerrosta, voit ottaa käyttöösi nro 4 sukkapuikot ja mikäli pääsit maaliin jo ennen kierrosta 28, voit harkita pienempiä puikkoja.

Joustinneuleella tarkoitetaan neuletta, joka joustaa (usko, tai älä). Joustinneule ajaa neulonnassa yleensä ´resorin´ asemaa ja tehdään neulomalla vuoronperään oikein ja nurin, esim. 1 oikein (=o), 1 nurin (=n) tai 2 oikein, 2 nurin. Sileää neuletta luot neulomalla kokoajan oikein. Suljettu neule tarkoittaa sitä, että neulottuasi kaikki 4 puikollista, siirryt jälleen suoraan puikolle 1 jne. Jos nuo silmukan luomiset ja oikean ja nurjan silmukan neulomiset kaipaa vielä treenaamista, suosittelemme kipaisemaan Googleen. Esim. Yhteishyvällä on mainiot opastevideot perussilmukoiden tekemiseen.

 

Takaisin asiaan! Näin neulot villasukat!

1. Aloitus

Luo 48 silmukkaa ja jaa ne tasan neljälle puikolle, 12 kullekin. Kierros vaihtuu aina 4. ja 1. puikon välissä.

tee itse helpot villasukat ohje perusvillasukkiin nilkkasukat neulominen

Neulo haluamaasi joustinta suljettuna neuleena haluamasi korkeuden verran.

Mallisukan joustin on neulottu sillä kaikista yleisimmällä yleisohjeella, 2 oikein, 2 nurin, 2 oikein, 2 nurin jne. Kerroksia mallineuleessa on 8, sillä ne ovat nilkkamittaiset. Mikäli haluat villasukkiin ´normaalipituiset´ varret, voit jatkaa joustinneuletta niin kauan, kun varsi on noin 15 cm mittainen.  

tee itse helpot villasukat ohje perusvillasukkiin nilkkasukat neulominen

 

2. Kantapää

Kun joustimen (=villasukan varren) korkeus on sopiva, on aika aloittaa kantapään neulominen. Neulo 1. (ensimmäisen) puikon silmukat 4. (neljännelle) Eli päästyäsi jälleen kierroksen loppuun ja neulottuasi puikon 4 silmukat, et jatkakaan uudelle tyhjälle puikolle vaan neulot myös puikolla 1 olevat silmukat samalle puikolle, jolle juuri neuloit puikon 4 silmukat.

Näin silmukat jakautuvat kolmelle puikolle niin, että puikoilla 2 ja 3 on yhä alkuperäiset 12 silmukkaa ja puikolla 4 on 24 silmukkaa. 12-12-24. Kantatilkkua neuloessa jätät 2. ja 3. puikot huilaamaan ja keskityt vain 24 silmukkaa sisältävään puikkoon.

Käännä työ ja neulo kaikki 24 silmukkaa nurin. Käännä työ ja aloita vahvistettu kantapää.

 tee itse helpot villasukat ohje perusvillasukkiin nilkkasukat neulominen

 

Vahvistettua kantapäätä tulet neulomaan oikealla puolella joka toisen neuloen, joka toisen nostaen ja nurjalla puollella kaikki nurin.

Nosta siis ensimmäinen silmukka neulomatta puikolta toiselle, neulo seuraava silmukka oikein ja toista tätä (joka toinen nostaen, joka toinen neuloen oikein) puikon loppuun saakka. Käännä työ ympäri ja neulo puikon kaikki silmukat nurin. Jatka näitä kerroksia, kunnes kierroksia on 24 eli 12 kertaa oikein/nostaen ja 12 kertaa kaikki nurin.

tee itse helpot villasukat ohje perusvillasukkiin nilkkasukat neulominen

 

3. Kantapohjan kavennukset

Kun olet viimeksi neulonut nurjan puolen silmukat on aika aloittaa kantapohjan kavennukset. Kantapohjan kavennusten ajan jatkat vahvistettua neuletta, mutta neulot oikean puolen kaikki silmukat oikein ja alat nostaa nurjalla puolella ensimmäisen silmukan neulomatta (eli oikealla puolella aina oikein, nurjalla ensimmäinen nostaen, loput nurin).

Neulo ensimmäistä oikeaa puolta siihen saakka, kun puikolla on jäljellä enää 9 silmukkaa. Tee sitten ylivetokavennus eli nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli (puikolta tiputtaen).

Käännä työ takaisin nurjalle puolelle. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja  neulo seuraavat silmukat nurin kunnes jäljellä on jälleen 9 silmukkaa. Neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen (eli otat puikolta yhden sijaan 2 seuraavaa silmukkaa ja neulot ne normaaliin tapaan yhtenä yhteen). Käännä työ ja jatka neulomalla oikein, kunnes puikolla on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus, käännä, neulo nurin kunnes puikolla on 8 silmukkaa, tee kavennus neulomalla 2 yhteen. Käännä, neulo oikein, kunnes puikolla on 7 silmukkaa, tee ylivetokavennus, käännä, neulo, kunnes puikolla on 7 silmukkaa ja tee kavennus neulomalla 2 yhteen...

Tavoitteena on pitää keskisilmukoiden määrä puikolla kahdeksassa, eli jatka samalla lailla niin, että sivusilmukat vähenevät joka kierroksella, mutta keskisilmukat pysyvät samana eli 8. 

 tee itse helpot villasukat ohje perusvillasukkiin nilkkasukat neulominen

4. Kantapohjan liittäminen varteen

Kun sivusilmukat loppuvat on kantapohja valmis. Tadaa! Puikolla tulisi olla nyt 8 silmukkaa. Jaa nämä 8 silmukkaa kahdelle puikolle niin, että molemmille tulee 4 silmukkaa. Neulo 4. puikon silmukat niin että saat langan keskelle. Nyt käytössä on taas 4 puikkoa.

tee itse helpot villasukat ohje perusvillasukkiin nilkkasukat neulominen

Poimi 1. puikolle nyt kantapohjan 4 silmukan seuraksi kantalapun sivusta yhteensä 13 silmukkaa. Voit joko vain poimia silmukat puikolle tai neuloa suoraan. Satu suosii konkarina jälkimmäistä tapaa, jolloin lanka vedetään reunasilmukan läpi ja silmukka on valmis.

 

Kuitenkin poimimalla ensin silmukat puikolle, voit ennen neulomisen aloittamista varmistaa, että saat kasaan oikean määrän silmukoita. Kerättyäsi 13 silmukkaa, tulisi puikolla olla yhteensä 17 silmukkaa, joista 4 on kantapäästä ja 13 kantalapun reunalta poimimiasi. Neulo kantapäästä jääneet 4 silmukkaa oikein ja keräämäsi 13 silmukkaa kääntäen oikein eli kun normaalisti laittaisit puikon läpi silmukan edestä, laitatkin puikoon silmukan takareunasta ja neulot normaalisti oikein.

Neulo seuraavaksi 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun toiselta reunalta neljännelle puikolle jälleen 13 silmukkaa, neulo nuo 13 kääntäen oikein ja loput 4 oikein. Sukan pitäisi näyttää nyt tältä:

tee itse helpot villasukat ohje perusvillasukkiin nilkkasukat neulominen

Sinulla on nyt yhteensä 58 silmukkaa, joiden parissa jatkat neuloen sileää neuletta, eli kokoajan oikein!

 

5. Kiilakavennukset

Jatkaessasi puuhastelua 58 silmukkasi kanssa, on samalla aika aloittaa kiilakavennukset! Tulet kaventamaan sukkaa joka toisella kierroksella puikon 1 lopussa ja puikon 4 alussa niin kauan, että olet jälleen lähtöpisteessä ja jokaisella puikolla on 12 silmukkaa.

Neulo ensin 1 kierros (kaikki 4 puikkoa) oikein, tee sitten kavennuskierros.

Kiilakavennuskierroksella neulot 1. puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja teet 4. puikon alussa ylivetokavennuksen. Kavennukset toistetaan joka toisella kierroksella kunnes silmukoita on kaikilla puikoilla jäljellä 12.

tee itse helpot villasukat ohje perusvillasukkiin nilkkasukat neulominen

Jatka sileää neuletta niin pitkästi, että pohjan pituus on n. 20 cm tai kun pikkuvarvas peittyy. Voit testata mittaa pukemalla keskeneräisen sukan puikkoineen varovasti jalkaan.

6. Kärkikavennukset

Kun pohjan pituus on sopiva, on aika aloittaa kärkikavennukset. Kavennuksiin on olemassa monia erilaisia vaihtoehtoja, mutta ohjeeseen on valittu mielestämme yksinkertaisin, sädekavennus.

Jatka neuloen aina oikein, mutta neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen. Eli neulot 4 silmukkaa ensin oikein, sitten seuraavat 2 silmukkaa oikein yhteen, taas 4 silmukkaa oikein ja 2 silmukkaa oikein yhteen. Tee sama jokaisella puikolla, jolloin sinulle jaa 40 silmukkaa, 10 silmukkaa jokaiselle puikolle. Neulo nyt 4 välikierrosta normaalisti ilman kavennuksia.

4 kierroksen jälkeen on jälleen kavennuskierroksen aika. Neulo jälleen jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 silmukkaa yhteen. Eli neulot 3 silmukkaa oikein, seuraavat 2 oikein yhteen, 3 silmukkaa oikein ja taas seuraavat 2 oikein yhteen. Toista jokaisella puikolla, jonka jälkeen sinulle on jäljellä yhteensä 32 silmukkaa, 8 jokaisella puikolla. Neulo nyt 3 välikierrosta ilman kavennuksia.

3 kierroksen jälkeen kavennetaan jälleen. Neulo jokaisella puikolla 2 silmukkaa oikein, 2 oikein yhteen, 2 oikein ja 2 oikein yhteen. Jäljelle jää yhteensä 24 silmukkaa.

Neulo 2 välikierrosta ilman kavennuksia, jonka jälkeen 1 oikein, 2 yhteen, 1 oikein, 2 yhteen. Jäljelle jää 16 silmukkaa.

Neulo 1 välikierros ilman kavennuksia, jonka jälkeen jokaisella puikolla loput neljä silmukkaa pareittain yhteen. Jäljelle jää 8 silmukkaa.

Katkaise lanka n. 15 cm:n mittaiseksi, vedä se kaikkien silmukoiden läpi ja kiristä.

tee itse helpot villasukat ohje perusvillasukkiin nilkkasukat neulominen

7. Päätteleminen

Viimeinen vaihe on villasukkien päätteleminen. Pujota sukan kärjestä roikkuva lanka parsinneulan silmän läpi, pujota se sukan sisälle ja käännä sukka. Pujottele lankaa varovasti edestakaisin pitkin sukan sisäpuolen silmukoita esim. 5-10 senttiä ja katkaise lanka. Voilá!

 

Lopuksi voit kostuttaa valmiit sukat ja muotoilla ne vaikka sukkaplokkien avulla muotoonsa. Näin pinnasta tulee tasainen. Voit myös höyryttää valmiit sukat kostean liinan läpi höyrysilitysraudalla. Älä kuitenkaan paina vaan höyryttele kevyesti, jottei silmukat litisty.

 

Nilkkavillasukat helpolla neuleohjeella, jolla villasukat neulominen onnistuu aloittelijaltakin

Jätä kommentti

Huomaathan, että kaikki kommentit käydään läpi ennen julkaisua